My Story So Far

May 30, 2009

Heeiti Tenom (Disini Tenom)

Filed under: My Story — ais putih @ 1:10 pm

Assalamualaikum…

Another post without picture..(arghhh)

Ohh ya..sekarang ku berada di tenom..hehe..pagi sabtu tadi aku bersama dengan kawan seperjuangan di J-Qaf (Ustazah Cik Junaidah Jukerin) bertolak ke keningau..hehe..dia suruh aku drive kereta dia..tapi daku menolak..hehe..sebab ku tak tahu jalan nak ke tambunan..hehe..so daku jadi tukang cerita saja sama dia..sebab kalau tidak bercerita..masing-masing mengantuk..rasa penat selepas program Bina Insan Guru masih belum habis lagi..

Kebetulan ada cuti 3 hari sempena KOTOBIAN TADAU DO TAGAZU KAMATAN..hehe..daku pun balik sekejap ke tenom..nak buang barang-barang yang aku tidak guna untuk minggu seterusnya ku di kota kinabalu..lepas tuh..insya Allah..petang nih daku akan pergi ke Keningau semula..stay di rumah keluarga tunang ku saja..sebab rumah ku di tenom ini..sudah tiada orang bah..semua nya balik kampung sudah..boring juga aku duduk sorang-sorang sini.

Ok lah..nanti bila ku di keningau..ku cuba berinteraksi lagi di ruang maya ini…

May 25, 2009

IPGM Kampus Gaya

Filed under: My Story — ais putih @ 6:46 pm

Just check in di hostel IPGM Gaya..try to adapt very fast..walaupun daku nih lambat sikit nak sesuaikan diri..ok bye bye..

baru beli sony a200 tadi..crazy camera bagi saya..picture absolutely top quality..hahaha..puas hati..walaupun tak sehebat kamera2 besar yang lain..im impressed with the performance..

so kamera lama masih diperlukan..hehe..sony dsc h5..jgn merajuk..u still have work to do..hehehe..

sony dsc h5 + sony a200..me mau bisnes di tenom..

May 24, 2009

Kota Kinabalu

Filed under: My Story — ais putih @ 8:57 pm

Assalamualaikum

Tidak ada gambar untuk edisi kali ini..lainkali ku letak gambar ya..ini hanya post express dari rumah sepupuku di inanam..

Saya akan berada di kota kinabalu for another three weeks..ohh my god..this kehidupan bandar-bandar..make daku rasa sesak-sesak yang tidak terhingga..

Sesiapa yang ingin berjumpa, membelanja, dan melihat saya..sila hubungi saya dahulu lah..untuk membelanja saya..ianya amatlah dialu-alukan..hehehe..

Apa-apa nanti..akan ku apdatekan dari masa ke semasa..kerana celcom broadband sentiasa bersama saya..hehe..

Daku kepenatan setelah 5 jam perjalanan hari ini..dari tenom ke sipitang ke beaufort ke bongawan ke papar ke kota kinabalu..craziee bahh..

byee..

May 22, 2009

Cerita Semalam

Filed under: My Story — ais putih @ 5:24 pm

berth

22 Mei 2009

Hari ini adalah ulang tahun kelahiran tunang daku R.Nani Binti Ahadin..Semalam tidak sempat tunggu sampai jam 12 tengah malam..hehe..daku tertidur awal..jam 11.45 malam..15 minit sahaja lagi sebelum tunangku bertukar umur kepada 24 tahun..

Aku tersedar jam 4.30 pagi..mencari handphone..dan ada sms dari adik r.nani yang bunyi gini :

” Assalamualaikum..wahai my bakal abang ipar..suda ucap selamat hari jadi kah dengan c ugeu ”

Lepas baca tuh aku senyum sendirian..risau jugak sebenarnya kalau tunang ku mengamuk..kekeke..walaupun dia tidak pernah mengamuk lagi dengan aku ini bah..

Aku terus telefon..dia angkat dengan suara kegeraman kena kacau tidur..hahaha..sori sayangss..aku pun lepas tuh..lets sing a song di subuh hari lah..hahaha..

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to sayang abang
Happy birthday to you

Abang nombor berapa nih ucap besday nih?

No 3..

Oklah..top three..hiks hikss..

Tamat..sambung tidur kunun..

Itu cerita Semalam..

berth2

Aku mula mengenali R.Nani sejak tahun 2001 lagi..masa tu sekolah menengah sama-sama di SMA Toh Puan Hajjah Rahmah..pergaulan kami tidak ada yang istimewa..masing-masing dengan group ketika itu..sehinggalah tingkatan enam masa tu tahun 2003..masa tuh rapat sebagai kawan..duduk di belakang kumpulan daku..so bermain bernakal pasti nya terjadi..sebab budak2 sekolah lagi bah..hehe..tapi konklusinya..tiada hubungan perasaan antara kami berdua..

Sehingga daku ke Maghribi padat tahun 2003..seolah-olah terputus hubungan dengan si r.nani ini..tiada berita dan apa-apa..mungkin sebab berjauhan gitukan..jadi kira logik lah jugak..

Kebetulan masa ku belajar di maghribi..r.nani mengajar di SRAI Lajau, Labuan..tempat adik-adik ku sekolah..adalah r.nani tanya-tanya dengan adik aku..kalau dia ada abang..adik aku kata ya..nama apa tanya nya lagi..ciptho kata adik ku..

berth 3

Mestilah si r.nani terkenal dengan ciptho ini..yang forfular di sekolah menengah dulu..haha..tapi sebenarnya..adik ku repot dengan aku masa tuh melalui YM..bercerita secara live dari maghribi dan labuan..menanyakan kenal ustazah yg namanya tidak disebut betul oleh adikku..walaupun ada dekat-dekat r.nani..aku menyatakan “abang tidak kenal bah..”..mcam mana dia kenal abang??..”..soklan ku itu..hahaha..

Selepas empat tahun di Maghribi..aku balik ke labuan..dan aku mengetahui r.nani bekerja di Majlis Agama Islam W.P Labuan apabila kawanku zhafran membritahu..hehe..aku tak ambil kesah lagi..tapi sampai satu masa tuh..aku telefon ke pejabatnya..dan cari r.nani..akhirnya ku dapat dengar suaranya selepas beberapa tahun tidak bersua muka dan bercakap-cakap..hehe..aku buat appointment mau jumoa dia di pejabat hari itu jugakkk..haishh..tak sabar-sabar bah..kekeke..

Bila aku jumpa…that`s bagai pandang pertama punya cinta..walaupun dulu balik-balik juga tengok dia..hahaha..

Bagaimana aku mengadjust sana sini..sehingga ke alam pertunangan..adalah cerita rahsia..

Happy Birthday Sayang..

berth 4

May 18, 2009

Simpang

Filed under: My Story — ais putih @ 10:00 pm

POCHO

Assalamualaikum

Isnin tadi awal sikit datang sekolah..bukannya apa sebab tadi terawal bangun sikit..hehe..motivasi terlebih untuk pegi sekolah..”which is good” bak kata si adlin aman ramli..hehe..perjalanan ke sekolah aku kalau pagi memang mengasyikkan bah..siap dengan kabus sana sini lagi..aiseh..sejuk lagi..Insya Allah nanti aku dapat kamera baru aku..aku mau ambil gambar tuh pemandangan nanti..hehe..

Dekat sekolah tadi aku submit soalan Bahasa Arab tahun satu untuk 15 set soalan..26 nanti exam semester pertama akan bermula..tapi aku tidak ada di sekolah..aku dimana??..nanti saya kasi tau ahh..hehe..tadi cuma ada tiga masa untuk mengajar..habis jam 10.30..lepas tuh kosong sampai 1.20..hehe..gumbira2..tapi daku kan terkenal dengan baik..aku pegi siapkan menghias bilik J-Qaf aku tuh..tapi tidak siap jugak bah..hairan saya..sikit-sikit termenung..

popo

Termenung pasal apa..hehe..bila sudah besar begini kan..sikit-sikit kita mula paham apa sebenarnya cinta..sepanjang perjalanan aku ke sekolah pagi tadi..mata aku saja yang dijalan..hati dan minda ku tengah bekerjasama mengkaji pengalaman cintan cintun ku itu..yang aku simpulkan begini :

13-17 tahun (Lelaki)

— Aktif mencari cinta
— Bila putus..siuk saja cari yang lain..tidak ada rasa kecewa,pedih,sakit.. klu ada pun sehari lepas tuh baik..

18-20 tahun (Lelaki)

— Aktif juga..tapi pelahan sikit..
— Bila putus..terkesan juga..sebab cinta nya penuh teori bah..angan-angan..dan sebagainya yang bahagia..

22-50 tahun (Lelaki yang matang)

— Kalau sudah ada cintanya..boleh jadi ianya akan berhenti mencari..
— Mula memahami kesan putus cintan cintun..SAKITTTT..barulah ingat muda-muda dulu siuk kasi putus cinta sana sini..owhh..blame me…

hahaha..tiba tiba saya tersedar..sudah limpas bah simpang sekolah saya..tepaksa u-turn balik..aiyaa..tapi itulah..bagi aku lah tuh..i feel that bila mana ada kawan yang tengah dipersimpangan dilema mengenai hubungan diorang bah..jadi hati ku nih pun pedih juga rasa bagi pihak hawa tersebut..aku syorkan dia bina hubungan semula..

sekurang-kurangnya..cuba..

May 17, 2009

Selamat Hari Guru

Filed under: My Story — ais putih @ 12:29 am

Junior

Junior..Student yang tercedera akibat terkena taji ayam..Kami di Sekolah Kebangsaan Melalap amat bersimpati..painful for sure..

May 9, 2009

Sawah Padi

Filed under: My Story — ais putih @ 4:58 pm

nur

Assalamualaikum..

hokaatin = Rokaatin

Pagi sabtu tadi..jam 4.30 aku dah bangun..hehe..time cuti begini awal pulak daku bangun..hehe..sebenarnya pagi tadi di sekolah ada program “Kem Bestari Solat”..seramai 14 orang yang hadir yang terdiri daripada tahun satu dan dua..pasal gegambar..”Belum Transfer”..

Nak mengajar mereka nih tadi..subhanallah..betul-betul lah besar cabaran nya..dalam kumpulan aku..seramai lapan orang pelajar..90 peratus tidak tahu solat..kena jalan perlahan-perlahan dari bawah sampai keatas..tadi pun banyak LDK yang tidak dapat dijalankan..disebabkan hendak menyesuaikan dengan murid-murid..Alhamdulillah..setakat tengah hari tadi..pelajar-pelajar itu mula dapat menguasai wudhu..tahniah..

perkasa

Sawah Padi

“Mari naik motor ustat” pelawa ku dengan sopan dengan anak murid-murid..”mari..mari!!”..sambil makan ais krim 20 sen..dua orang duduk belakang motor aku..hahaha..nampak JPJ tuh..kompom kena saman..”mana rumah kamu nih” tanya ku..”saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaana ustat”..

Selang 10 minit..ku sampai di simpang rumah mereka yang berada di tengah-tengah sawah padi..”jadi..?? macam mana mau masuk sana nih idris??” tanya ku bingung..”bulih bah nih ustat motor lalu di siring-siring sawah”..hahaha..bermotor ikut laluan jalan kaki di tepi sawah memang amat susah..anyway ku berjaya sampai..”terima kasih ustat” sambil berlalu pergi…

senjos

Menarek

= Manchester United mara ke perlawanan akhir..
= Apakah nasib Ferrari di Grand Prix,Spain..

Tak Menarek

= Tunang nak fly-fly ke Kuala Lumpur..
= Banyak assignment..
= Nak renew lesen..

May 3, 2009

Full

Filed under: My Story — ais putih @ 10:32 pm

propa

Assalamualaikum

9.45 P.M

Kerja Siapa

Gambar diatas ku ambil ketika menunggu tunang ku di keningau..tiba tiba nampak terlekat deengan megahnya di pondok telefon keningau..aku nampak jer..terus aku snap..hehe..apa apa jangan salah kan aku ya..aku cuma mengambil gambar saja..dan meletakkan di internet ini pun adalah dengan perasaan bebas daripada menghasut mana-mana pihak..fullstop..

tunang

Taman Cemerlang

Sabtu lepas ku ke rumah tunangku..hehe..first time selepas bertunang tempoh hari..time ugau balik juga baru ku dapat datang..hehe..tuh pun malu-malu lagi..selang 10 minit lepas tuh..keke..dah jadi macam rumah aku dah..terlentang tidur di ruang tamu sebab ku kepenatan sangat masa tuh..jam 5.30 ku balik ke tenom semula..tak dapat nak tidur rumah situ sebab tak bawa baju..

konvoi

Finally..hari ahad tuh..ku ke kota kinabalu..nak survey survey..sony alpha a200, nikon d60, nikon d40..dan canon 1000D..hehe..tapi ku still tak tahu nak ambil mana..kalau ada suggestion..ku amat menghargainya..hikss..pegi kk dengan tunang sebab nak hantar dia balik labuan..esok dah nak kerja semula kan..semua lah nak kena balik tempat mencari rezki..

10.32

Wassalam

May 2, 2009

No story?? Picture…

Filed under: My Story — ais putih @ 12:13 am

kaimaran

sipitang

Create a free website or blog at WordPress.com.